Latvijas gardākās kūkas cepēja – Jana Bane no Ķekavas

Rīgas svētku ietvaros norisinājās "Rimi Latvia" rīkotā konkursa "Latvijas gardākā kūka" lielais fināls. Desmit visprasmīgāko kūku cepēju konkurencē Latvijas gardākās kūkas cepējas titulu un 500 eiro dāvanu karti no "Rimi" ieguva Jana Bane no Ķekavas ar kūku "Latvijas ogu grozs".

 

Kā informēja konkursa rīkotāji, Janas Banes kūka "Latvijas ogu grozs" žūrijas atzinību ieguva ne vien perfektā un līdz sīkākajai detaļai izstrādātā vizuālā noformējuma, bet arī neatkārtojamās garšu buķetes dēļ, kur katra kūkas sastāvdaļa papildināja viena otru, radot brīnišķīgu kopumu. Kūkas izteikto garšu veidoja smilšu biskvīta plāksnes, pārklātas ar biezpiena krēmu, papildinot to gan ar putukrējumu, gan citronu krēmu un svaigām sezonas ogām.
 

"Uzzinot, ka uzvarēju konkursā, sajūtas bija un vēl joprojām ir fantastiskas un neticamas, lai gan intuitīvi jutu, ka varētu iekļūt pirmajā trijniekā. Konkurence bija sīva, un lielajam finālam gatavojos veselu nedēļu, jo visam vajadzēja notikt pēc plāna," izteicās Latvijas gardākās kūkas autore Jana Bane.
 

"Kūka "Latvijas ogu grozs" simbolizē mūsu zemes sniegtās bagātības, un to centos atainot gan tās garšā, gan noformējumā, jo izmantoju īpaši sagādātas un svaigas sastāvdaļas, lai kūka izdotos skaista un garšīga. Liels paldies "Rimi" par dāvanu karti, iegūto summu es izmantošu produktu un kūku cepšanas piederumu iegādei, kas lieti noderēs prasmju pilnveidošanai."
 

Janai šis bija jau trešais kūku cepšanas konkurss. "Varu apgalvot, ka tas man ir devis iemeslu uzzināt daudz jauna, jo kūku cepšana man ir gan kaislība, gan vienlaikus arī atpūta. Visas finālistes savā starpā esam sadraudzējušās un jau plānojam taisīt salidojumu, lai mācītos viena no otras un dalītos pieredzē, jo mūs vieno mīlestība pret kūku cepšanu."
 

Latvijas desmit labākās kūkas Rīgā vērtēja Rimi Gardēži – šefpavārs Normunds Baranovskis, garšu maģistre Liene Zemīte, mākslas kritiķe Signe Meirāne un pazīstamā garšu eksperte Ilze Jurkāne. Ikvienas fināla dalībnieces veikumu žūrija vērtēja, ņemot vērā tādus kritērijus kā kūkas garšas bagātība, oriģinalitāte, vizuālais noformējums un kūku cepēju meistarība. Nosakot uzvarētāju, vērā tika ņemti arī interneta balsojuma rezultāti – katrai fināla kūkai piešķīra noteiktu punktu skaitu proporcionāli balsojumā iegūto balsu skaitam.
 

"Finālistes, gatavojot savas kūkas, bija ņēmušas vērā mūsu, žūrijas, pusfinālos sniegtos komentārus, mazliet uzlabojot gan vizuālo noformējumu, gan garšu. Izvēlēties Latvijas gardāko kūku bija ļoti grūti, jo man bija pat četras favorītes. Pirmās, otrās un trešās vietas ieguvēju gatavotās kūkas atšķīrās ar savu latviskumu, un tas bija noteicošais faktors, kāpēc tās nopelnīja godalgotās vietas. Konkursa uzvarētājas kūka "Latvijas ogu grozs" bija ļoti latviska, un arī sastāvdaļu izvēlē tika īpaši piedomāts par dabīgiem un Latviju raksturojošiem produktiem, " iespaidos dalījās Rimi Gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
 

"Šis konkurss pavēra jaunu skatu uz latviešu kūku cepšanas tradīcijām. Latvijas iedzīvotāji cep ne tikai siera un klasiskās lauku tortes, bet ir atvērti daudz jaunām idejām, protams, pieturoties pie savām saknēm un jau pārbaudītām vērtībām. Domāju, ka šis konkurss deva iespēju paskatīties, cik lieli kūku cepēji mēs īstenībā esam, un, cerams, iedvesmoja to sākt darīt arī citus."
 

Konkursa dalībnieču meistarkūkas uzreiz pēc pasākuma tika nodotas Rīgas sociālās aprūpes centram, kas ietver pansionātus "Gaiļezers", "Mežciems" un "Stella Maris", iepriecinot iemītniekus šajā svētku dienā. Noslēgumā Rimi Gardēži apmeklētājus cienāja ar gardu, 50 kilogramus smagu mega torti.
 

Konkursam "Latvijas gardākā kūka" kopumā tika pieteiktas 154 kūkas no pieciem Latvijas kultūrvēsturiskajiem reģioniem – Rīgas Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes. Visčaklākās saimnieces un pieteikumu iesniedzējas ir bijušas kūku meistares no Rīgas un Vidzemes, konkursam piesakot 101 pašgatavotu kūku.

 

SIA RIMI Latvia

Sabiendrisko attiecību daļa

17.08.2015.

  Drukāt