Vai E vielas ir drošas?
Pārtikas piedevu lietošanas drošumu nav iespējams viennozīmīgi novērtēt. E vielu skaitā ir gan tādas vielas kā citronskābe, kā arī B un C vitamīns, kas samērīgās devās pozitīvi ietekmē veselību, gan arī, piemēram, aspartāms un amarants, kas grūtniecības laikā var negatīvi ietekmēt embriju. Latvijā lietotās pārtikas piedevas ir apstiprinātas ar Ministru kabineta noteikumiem, taču ir arī tādas E vielas, kas Latvijā ir atļautas, bet citās valstīs ir aizliegtas. Lielai daļai pārtikas piedevu ilgtermiņa iedarbība uz cilvēka veselību nav izpētīta. Turklāt pat tādas vielas, kas pašas par sevi ir nekaitīgas, mijiedarbībā ar citām vielām var izraisīt neparedzamas sekas.
Pārtikas piedevas lielā mērā atvieglo dzīvi, padarot produktus ilgāk uzglabājamus un salīdzinoši lētākus. Tomēr E vielas var veicināt vai izraisīt astmu, nātreni, nieru darbības traucējumus, hiperaktivitāti u.c. Tāpēc cilvēkiem, kuri ir jutīgi un alerģiski, būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība pārtikas produktu sastāvam un tajā esošajām pārtikas piedevām. Tāpat arī īpaši uzmanīgi pārtika jāizvēlas bērniem un grūtniecēm. Taču jebkuram ir ļoti nozīmīgi gūt plašu informāciju par pārtikas piedevām un produktiem, kuros tās tiek izmantotas, lai izvēlētos veselīgu uzturu sev un savai ģimenei.
Plašāka informācija portālā Evielas.lv